2009

Alf Henrikson om väderlekar, vattnens liv och horisontens moln.
Motsols
innehåller vers som Alf Henrikson ägnat åt väder, vind och vatten, åt dem som befar böljan och åt en och annan av dess innevånare.

Den försvinnande dagen då droppen i daggkåpan glimmar
och det svävar konvaljdoft i brisen mot Ålands hav
borde vi alla ha plikt att i åtta timmar
njuta av

Alf Henrikson var en outtröttlig iakttagare av så gott som allt. Han var historiker och han var journalist, i en lycklig förening som fick honom att överblicka de stora skeendena och samtidigt lyfta fram detaljen som förklarar helheten. Så gjorde han också i sina tiotusentals dagsverser, sakligt, poetiskt, bitskt, muntert, vemodigt.
Till naturen hade denne mångkunnige professor ett levande förhållande. Han följer dess förändringar under årets gång och ger ord åt lyckan i att sätta båten i sjön, att möta skärgårdens blommande vår, att morgontvätta sig i bryggviken. Han skriver om sol och regn, om höstkyla och islossning, om morgondimma och spelande vind.
Tidigt kom han att bli uppmärksam på vad vi människor är i färd med att göra med vår planet. Molnen vid horisonten såg han inte bara bokstavligt, och han kommenterar deras orsaker: föroreningar, oljeeldning, sjösänkningar, utsläpp och annat fördärv. Privat och som journalist upprördes han över bristen på åtgärder och debatt om sådana företeelser.

Motsols är ett urval av de dagsverser Alf Henrikson ägnat åt väder, vind och vatten, åt dem som befar böljan och åt en och annan av densammas invånare, som Kapten Cooks sköldpadda. Somliga verser har publicerats tidigare i verssamlingarna, många kommer här i tryck efter att i årtionden ha väntat i tidningarnas klipparkiv.
Illustrerad av träsnitt utförda av Johann Schäffler i Ulm år 1498
samt, i Syndaflodsavsnittet, av tecknaren Hasse Erikson.
120 sidor. Förstaradsregister och sakregister.

Pris (130 kr), nu 50 kr(!) porto tillkommer. 
Beställ genom att skriva till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vill du se smakprov, tryck här (1 MB)